Βαρύτητα στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου

ΓΕΝΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Με «οδηγό» την εμπειρία και την οργάνωση των προηγούμενων χρόνων, προετοιμάζονται οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Ηπείρου για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο,  όπως προέκυψε από τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου, το οποίο συνεδρίασε με την Προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.

Στη διάρκειά της τέθηκαν οι προτεραιότητες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, έγινε ενημέρωση για το επίπεδο οργάνωσης και των υποχρεώσεων που έχει ο κάθε φορέας, ενώ αναδείχτηκαν προβλήματα που υπάρχουν, με καίρια την αύξηση της χρηματοδότησης για καθαρισμούς και τις ελλείψεις σε προσωπικό.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος του Οργάνου, Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογράμμισε ότι «βαδίζουμε σε μια δύσκολη εποχή, εξαιτίας της λειψυδρίας. Μέχρι στιγμής η Περιφέρεια Ηπείρου έχει πάει καλύτερα από όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδος κάτι που  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των υπηρεσιών».  

 Ο κ. Καχριμάνης σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας κ. Β. Κικίλια, όπου- μεταξύ άλλων- ζητήθηκε από την πλευρά του Υπουργείου να είναι  παρών στις πυρκαγιές εκπρόσωπος της Δασικής Υπηρεσίαςκαι να προχωρήσουν  άμεσα  οι καθαρισμοί των οδικών δικτύων. Αναφέρθηκε στην έλλειψη πόρων, που αντιμετωπίζουν Περιφέρειες και Δήμοι,  λέγοντας ότι:  « Δεν μπορεί με αυτούς τους πόρους που μας έχουν δώσει, να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις.  {…} Δεν μπορούμε να καθαρίσουμε δρόμους, δεν μπορούμε να κόψουμε χόρτα, να νοικιάσουμε εξοπλισμό, γιατί δεν υπάρχειπροσωπικό. Είναι ελάχιστοι πλέον οι χειριστές και οι οδηγοί».

Ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας κ. Δημ. Μαυρογιώργος ανέφερε ότι «η ετοιμότητα και η πρόληψη είναι οι πυλώνες της Πολιτικής Προστασίας ώστε να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε όλα τα συμβάντα και κυρίως στις δασικές πυρκαγιές», ανακοινώνοντας στη συνέχεια  ότι από την  1η Μαΐου θα ξεκινήσει η έκδοση του Δελτίου Επικινδυνότητας που θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τους ανέμους και τις θερμοκρασίες σε κάθε περιοχή. Ο δείκτης επικινδυνότητας που θα διαμορφώνεται, θα καθορίζει και τις περαιτέρω ενέργειες των φορέων. Από τους Δήμους ζήτησε να προχωρήσει η καταγραφή για υδροφόρες που έχουν στη διάθεσή τους και να γίνει έλεγχος τους πυροσβεστικούς κρουνούς.

Στη συνεδρίασή του Συντονιστικού Οργάνου παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν εν συντομία οι Αντιπεριφερειάρχες Ιωαννίνων κ. Κ. Σιαράβας, Θεσπρωτίας κ. Θ. Πιτούλης, και Πρέβεζας κ. Στρ. Ιωάννου.

Ετοιμότητα για πρόληψη, ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα ζήτησε από όλα τα μέλη του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Ηπείρου- Δυτ. Μακεδονίας και Νήσων του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Χριστόφορος Μπόκας, προσθέτοντας ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να συνεχιστεί και φέτος η καλή εικόνα που παρουσίασε η Ήπειρος τα τελευταία χρόνια.

Στους ανεπαρκείς πόρους, στις ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά και στις δυσκολίες εφαρμογής του πρόσφατου νόμου, αναφέρθηκαν οι Δήμαρχοι Ζαγορίου Γ. Σουκοβέλος, Ζίτσας Μ. Πλιάκος, Μετσόβου Μαρία- Χριστίνα Αβέρωφ, Βορείων Τζουμέρκων Ν. Βαϊτσης, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Χρυσοστόμου.

Τοποθετήθηκαν επίσης ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου ταξίαρχος Β. Μουσελίμης, ο ΔιοικητήςΠεριφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου (ΠΕ.ΠΥ.Δ.), ο ΑρχιπύραρχοςΚων.Τσιώπος,   ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων κ. Γ. Αζέλης, ο Διοικητής της 3ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος, αρχιπλοίαρχος Παύλος Τιφτικίδης,  ο Διοικητής της 8ης ΜΠ, ταξίαρχος Γ. Παππάς, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ κ. Ι. Τσίγκρος, η   εκπρόσωπος  της Διεύθυνσης Δασών Ιωαννίνων κ. Ελένη Βάκα, της ΔΕΔΔΗΕ κ. Βασιλική Γνωστόπουλου, ο Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Ιωαννίνων κ. Κων. Ντακαλέτσης, εκπρόσωποι της  ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΣ Α.Ε., της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα».

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares