Δήλωση Ακίνητης Περιουσίας: Πότε εκπνέει η προθεσμία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Θεσπρωτία

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Κανένα παράθυρο για παράταση

 

“Τελειώνει” ο χρόνος για την υποβολή δηλώσεων ακίνητης περιουσίας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Θεσπρωτία. Με την προθεσμία να εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου, οι ιδιώτες και επαγγελματίες ιδιοκτήτες ακινήτων στην Θεσπρωτία καλούνται άμεσα να δηλώσουν τα ακίνητα τους, καθώς ρητά και κατηγορηματικά διαμηνύεται από τον αρμόδιο Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, πως δεν υπάρχει κανένα “παράθυρο” για παράταση.

Η δήλωση ιδιοκτησίας είναι τώρα πολύ εύκολη και γρήγορη για τις περισσότερες περιπτώσεις. Για την Θεσπρωτία γίνεται ψηφιακά ή διά ζώσης με 2 τρόπους: Είτε μέσω της ιστοσελίδας ktimatologio.gr και της εφαρμογής Ψηφιακός Χάρτης είτε μέσω ενός Γραφείου Κτηματογράφησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όσοι δεν πατήσουν το κουμπί της υποβολής έως τις 30 Νοεμβρίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με περιττά έξοδα και χρονοβόρες νομικές διαδικασίες για να καταγραφεί ένα ακίνητο στο όνομα του δικαιούχου του, καθώς χωρίς δήλωση στο Κτηματολόγιο, δεν θα μπορούν στο εξής να πουλήσουν, να δωρήσουν ή να μεταβιβάσουν το ακίνητο τους.

 

Ψηφιακός Χάρτης

 Ο Ψηφιακός Χάρτης λύνει τα χέρια στους ιδιοκτήτες, καθώς ο χρήστης μπορεί να πλοηγηθεί στην ιστοσελίδα maps.ktimatologio.gr, όπως ακριβώς θα έκανε σε οποιοδήποτε άλλο χάρτη τύπου GoogleMaps, και να εντοπίσει το ακίνητό του κάνοντας απλά zoom. Μέσω, λοιπόν, της εφαρμογής «Ψηφιακός Χάρτης Κτηματογράφησης» maps.ktimatologio.gr, οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στη Θεσπρωτία μπορούν να εντοπίσουν αρχικά το οικόπεδο ή το αγροτεμάχιο που επιθυμούν να δηλώσουν, όπως έχει αποτυπωθεί στα προκαταρκτικά υπόβαθρα, και εφόσον συμφωνούν με τα όρια του δεν υπάρχει ανάγκη υποβολής νέου τοπογραφικού, πάρα μόνο στην περίπτωση που απαιτείται ακριβέστερη αποτύπωση και απόδοση των ορίων των ακινήτων τους.

Μετά τον εντοπισμό του ακινήτου του, οικοπέδου ή αγροτεμαχίου στον χάρτη, ο χρήστης μπορεί να προχωρήσει σε δήλωση της ιδιοκτησίας του ψηφιακά. Ο χρήστης θα πρέπει να συμπληρώσει τη φόρμα αίτησης και να αναρτήσει στην εφαρμογή τα συνοδευτικά έγγραφα που τεκμηριώνουν την ιδιοκτησία του.

Σε περίπτωση που τα αρχικά όρια ενός γεωτεμαχίου, όπως εμφανίζονται στο maps.ktimatologio.gr, δεν είναι σωστά, τότε μέσω της λειτουργίας σχεδιασμού πολυγώνου, ο κάθε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει το δικό του προσωρινό κτηματολογικό απόσπασμα, σχεδιάζοντας ο ίδιος τα πραγματικά όρια του γεωτεμαχίου του στον χάρτη.

 

Γραφείο Κτηματογράφησης

Ο ιδιοκτήτης μπορεί να δηλώσει το ακίνητο του μέσω επίσκεψης σ ένα Γραφείο Κτηματογράφησης. Εκεί, το προσωπικό θα σας δώσει λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να βρείτε το ακίνητό σας και θα σας βοηθήσει σε ειδικές περιπτώσεις, όπως η χρησικτησία και η κληρονομιά.

Ιδιαίτερες περιπτώσεις

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχει πρόβλεψη και για τους ιδιοκτήτες που δεν διαθέτουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα ή δεν έχουν ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες (π.χ. αποδοχή κληρονομιάς) που επιβεβαιώνουν την ιδιοκτησία τους, είτε πρόκειται για περιπτώσεις χρησικτησίας είτε για κληρονομιά.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση χρησικτησίας, συχνό φαινόμενο σε αγροτικές περιοχές, ο ιδιοκτήτης πρέπει να υποβάλει δύο έγγραφα με τη δήλωσή του: το έντυπο Ε9 οποιουδήποτε έτους στο οποίο φαίνεται η ιδιοκτησία του και ένα δεύτερο έγγραφο που αποδεικνύει την εικοσαετή κατοχή, όπως ένορκη βεβαίωση μάρτυρα ή άλλο αποδεικτικό έγγραφο (π.χ. προσύμφωνο, υποθήκη).

 

Σε περίπτωση εξ αδιαθέτου διαδοχής προσκομίζονται υποχρεωτικά από τον πολίτη τα παρακάτω:

  1. Ληξιαρχική πράξη θανάτου
  2. Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών
  3. Πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης
  4. Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης
  5. Ο τίτλος κτήσης του αποβιώσαντος

 

Σε περίπτωση διαδοχής εκ διαθήκης προσκομίζονται υποχρεωτικά τα παρακάτω:

  1. Ληξιαρχική πράξη θανάτου
  2. Αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης ή η απόφαση με την οποία κηρύχθηκε

αυτή κυρία, εάν πρόκειται για ιδιόγραφη διαθήκη

  1. Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης
  2. Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης
  3. Ο τίτλος κτήσης του αποβιώσαντος

 

Δασικοί Χάρτες

 Τέλος, με τον Ψηφιακό Χάρτη οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να δουν αν και πόσο επηρεάζεται το ακίνητο τους από τους Δασικούς Χάρτες. Εύκολα και απλά ο ιδιοκτήτης ενεργοποιεί το εικονίδιο με τα “Eπίπεδα” και επιλέγει να δει τους δασικούς χάρτες ή τις περιοχές Natura, ρυθμίζοντας τη διαφάνεια των επιπέδων κατά το δοκούν.

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares