Ερώτηση Βελόπουλου στη Βουλή: Θα αποτρέψετε την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Θεσπρωτία;

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το ζήτημα της εγκατάστασης αιολικού πάρκου στη Θεσπρωτία, σε περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Ηγουμενίτσας, Παραποτάμου και Παραμυθιάς, προκαλεί έντονες αντιδράσεις τόσο από φορείς όσο και από κατοίκους. Μετά την αρνητική γνωμοδότηση της Περιφέρειας Ηπείρου στη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, λόγω των κινδύνων που ενδέχεται να προκύψουν για το οικοσύστημα και τη λεκάνη απορροής του ποταμού Καλαμά, το θέμα έφτασε και στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατέθεσε ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό, ζητώντας να αποτραπεί η εγκατάσταση του έργου, επισημαίνοντας ότι «τόσο η Περιφέρεια όσο και οι πολίτες της Θεσπρωτίας αντιδρούν τεκμηριωμένα στην υλοποίησή του».

Ακολουθεί η ερώτηση

Κύριε Υπουργέ,

Όπως μας ενημέρωσαν, προσφάτως η Περιφέρεια Ηπείρου δια της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, γνωμοδότησε αρνητικώς σε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) σχετική με εγκατάσταση «Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας» (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 40,5 MW, στις Δημοτικές Ενότητες Ηγουμενίτσας και Παραποτάμου του Δήμου Ηγουμενίτσας και επιπροσθέτως και τη Δ.Ε. Παραμυθιάς του Δήμου Σουλίου. Οι λόγοι, οι οποίοι οδήγησαν στη λήψη της αρνητικής γνωμοδότησης, είναι μεταξύ άλλων οι δυνητικές συνέπειες που θα προκαλούνταν στα επιφανειακά και υπόγεια νερά της λεκάνης απορροής του ποταμού Καλαμά, στη μορφολογία του εδάφους του καθώς και στο ευρύτερο προστατευόμενο οικοσύστημά του. Παράλληλα, στην Ηγουμενίτσα έλαβε χώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην προγραμματισμένη εγκατάσταση ανεμογεννητριών από μέλη Κίνησης πολιτών της Θεσπρωτίας, οι οποίοι διαδηλώνουν με αποφασιστικότητα τη βούλησή τους να αντισταθούν κατά των ανεμογεννητριών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε όπως αποτρέψετε την εγκατάσταση του αναφερόμενου έργου ΑΣΠΗΕ, δεδομένου ότι στη Θεσπρωτία αντιδρούν δια εύλογων επιχειρημάτων τόσο η Περιφέρεια Ηπείρου όσο και οι κάτοικοί της;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares