Ώρα αποφάσεων για το αιολικό πάρκο στα ορη Σουλίου

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ολοκληρώθηκε εδώ και λίγες ημέρες η δημόσια διαβούλευση για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δύο τεράστιων αιολικών πάρκων που έχουν προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων και πλησιάζει η ώρα των γνωμοδοτήσεων.

Μάλιστα το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου την ερχόμενη Πέμπτη, στην τακτική του συνεδρίαση, θα συζητήσει το αίτημα που έχει υποβληθεί από τη Λαική Συσπείρωση για γνωμοδότηση από το σώμα και όχι από την Επιτροπή Περιβάλλοντος όπως συνηθίζεται.

Η Περιφερειακή Αρχή και στα δύο όργανα διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία οπότε η εισήγησή της θα λάβει και χαρακτήρα απόφασης. Είναι άγνωστο αν θα υπερασπιστεί τα Θεσπρωτικά και τα Όρη του Σουλίου με την ίδια επιχειρηματολογία που ανέπτυξε για το Περιστέρι.

Προς το παρόν τα δύο αιολικά «μαμούθ» προκαλούν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση κάτι που είχε συμβεί και στο παρελθόν όταν επιχειρήθηκε για πρώτη φορά η αδειοδότησή τους.

Τα έργα τώρα επέστρεψαν με τροποποιήσεις στις περιβαλλοντικές τους μελέτες κάτι που εκτιμάται ότι μπορεί να διευκολύνει την αδειοδότησή τους.

-Το πρώτο είναι «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 117,6 MW στη θέση ΟΡΗ ΣΟΥΛΙΟΥ – ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΑ ΟΡΗ (ΠΕΛΕΚΗΤΟΝ) – ΚΑΚΟΥΡΙ και συνοδά υποστηρικτικά έργα (Περιφέρεια Ηπείρου, Περ. Ενότητες Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Άρτας, Δήμοι Σουλίου, Δωδώνης, Πρέβεζας, Ζηρού και Αρταίων)».

-Το δεύτερο είναι ακόμη μεγαλύτερο καθώς η ισχύ του ανέρχεται στα 132 MW. Πρόκειται για αιολικά που θα κατασκευαστεί στην περιοχές «ΚΑΜΠΟΣ – ΑΓΚΑΘΙΕΣ – ΚΛΕΦΤΟΓΟΥΡΟΣ – ΚΟΡΥΦΗ ΜΠΟΓΔΑΝΗ – ΜΥΤΕΡΑ – ΖΑΡΚΟΡΡΑΧΗ – ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ – ΑΛΟΓΟΜΑΝΔΡΑ – ΤΣΟΥΚΚΑ ΜΕΛΙΣΣΙ – ΣΠΗΛΙΑ» ισχύος 132 MW και τα συνοδά υποστηρικτικά έργα.

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares