Άποψη | Γιατί ψηφίζουμε Πέτρο Κατσάρη για Δήμαρχο στο Δήμο Φιλιατών

Η εφημερίδα ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Οι Αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής 8ης Οκτωβρίου, είναι οι πλέον κρίσιμες και καθοριστικές θα τις χαρακτηρίζαμε χωρίς υπερβολή και σίγουρα από της συστάσεως των «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ».

Εμείς θα εστιάσουμε δημοσιογραφικά και θα επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στον σημερινό Δήμο Φιλιατών, τον μικρότερο μεν πληθυσμιακά στο νομό, αλλά μεγαλύτερο σε έκταση και αριθμό τοπικών κοινοτήτων με τον αριθμό τους να προσεγγίζει περ. τις πενήντα μαζί με τους οικισμούς.

Ένας Δήμος από τη φύση του, προβληματικός και δυσλειτουργικός, συγκροτούμενος από περιοχές με διαφορετικά γεωγραφικά, πληθυσμιακά, εργασιακά κ.λπ χαρακτηριστικά. Με χωριά απομονωμένα, κατοικούμενα από ελάχιστους ηλικιωμένους, με άλλα που παρουσιάζουν σχετική κινητικότητα μέχρι να έλθει η σειρά και αυτών στην ερήμωση, με την έδρα του την ιστορική πόλη των Φιλιατών που στο παρελθόν έσφυζε από ζωή επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, σήμερα να «πνέει τα λοίσθια» και να μην απέχει πολύ κυριολεκτικά από το «τετέλεσται».

Με μοναδικό θα λέγαμε ισχυρό παραγωγικό και με «ζωή» σε όλα τα επίπεδα ουσιαστικά μόνο τον πρώην Δήμο Σαγιάδας, με τα χωριά που τον συγκροτούν. Αυτός έιναι ο Δήμος, γερασμένος πληθυσμιακά με την ανεργία κυρίως μεταξύ των νέων να «χτυπάει κόκκινο».

Ένας Δήμος που ρεαλιστικά αντιμετωπίζοντας και εκτιμώντας το μέλλον του, θα έλεγε κανείς ότι «δεν έχει μέλλον» και όμως εδώ έγκειται η μεγάλη αντίφαση. Αυτός ο Δήμος που με μια πρώτη ματιά σε γεμίζει μελαγχολία και απογοήτευση, έχει όλες τις δυνατότητες και τις προοπτικές ανάπτυξης, αντιστροφής του κλίματος, «ανάστασης» των «πεθαμένων» χωριών του, μείωση, θεαματική έως μηδενική εξάλειψη της ανεργίας των νέων που κατοικούν, για να συνεχίσουν να κατοικούν σε αυτόν. Δεν είναι του παρόντος να αναφερθούμε εμείς πως μπορεί να αντιστραφεί το κλίμα ούτε βεβαίως είναι αυτός ο ρόλος μας. Άλλωστε οι διεκδικούντες την εκλογή τους ως Δήμαρχοι, ανέπτυξαν ήδη το πρόγραμμά τους και το επικοινώνησαν ποικιλοτρόπως υποθέτουμε σε όλους τους Δημότες για το πώς οραματίζονται οι ίδιοι, την επόμενη ημέρα.

Εμείς σήμερα ως εφημερίδα, λέμε την άποψη μας, αιτιολογώντας γιατί οι δημότες πρέπει, επιβάλλεται θα λέγαμε χωρίς υπερβολή, για το συμφέρον του τόπου και το δικό τους κατ’ επέκταση, να υπερψηφίσουν για Δήμαρχο τον Πέτρο Κατσάρη και τον συνδυασμό του.

Χωρίς να υποτιμούμε ή να απαξιώνουμε την προσωπικότητα, τη σοβαρότητα και τις ομολογουμένως καλές προθέσεις για τον τόπο του έτερου των υποψηφίων, θεωρούμε πως αυτή η Δημαρχιακή θητεία θα είναι κρίσιμη και καθοριστική γενικώς για την Αυτοδιοίκηση, κατ’ επέκταση και για τον Δήμο Φιλιατών. Και η εκλογή του Πέτρου Κατσάρη και των υποψηφίων του συνδυασμού του, είναι επιβαλλόμενη χωρίς υπερβολή γιατί: Εκλεγόμενος πανηγυρικά τις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις Δημοτικός Σύμβουλος με την «κυβερνώσα» παράταξη του Δήμου ως Αντιδήμαρχος αυτής και αναπληρωτής Δημάρχου, απέκτησε πολύτιμη Αυτοδιοικητική εμπειρία. Η οποία ως γνωστόν, δεν εξαγοράζεται, δεν αντιστοιχεί σε οποιουσδήποτε άλλους τίτλους και αξιώματα ούτε αποκτάται σε μικρά χρονικά διαστήματα αλλά απαιτεί πολύ χρόνο και βεβαίως μέχρι τότε δεν δικαιούται κανείς να πειραματίζεται «στου κασίδη το κεφάλι».

Από την πολύχρονη θητεία του ως Αντιδήμαρχος, κατά την οποία ασφαλώς και κατέγραψε λάθη, αστοχίες, εσφαλμένες επιλογές και παραλήψεις, άλλωστε όσο περισσότερο δραστηριοποιείσαι σε οποιονδήποτε χώρο πολλώ δε μάλλον στην πολιτική, όσο περισσότερες αρμοδιότητες έχεις, όσο εκτίθεσαι στα κοινά, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να κάνεις λάθη και παραλήψεις, είναι πλέον «σοφότερος».

Ο Πέτρος Κατσάρης με γενναιότητα και αυτοκριτική διάθεση έχει απολογηθεί δημόσια καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο πως ναι και λάθη έχει κάνει και παρέλειψε πράγματα που έπρεπε να κάνει και είναι βέβαιο πως «διδάχτηκε» από αυτά.

Η σχεδόν δεκαετής συμμετοχή του στη Διοίκηση του Δήμου, τον κατέστησε άριστο γνώστη όλων των προβλημάτων που απασχολούν αυτόν, κάθε χωριό του και το πλέον απομακρυσμένο. Συνεπώς από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, θα είναι έτοιμος να δρομολογήσει την επίλυσή τους χωρίς χρονοτριβές, σύμφωνα με το ομολογουμένως ρεαλιστικό, εφικτό και υλοποιήσιμο προεκλογικό του πρόγραμμα.

«Δεν τάζει λαγούς με πετραχήλια», «δεν λαϊκίζει» ούτε «χαϊδεύει αυτιά» για να κοροϊδέψει τους δημότες, υφαρπάζοντας την ψήφο τους. Άλλωστε όπως κατ’ επανάληψη έχει πει θέλει να τους κοιτάζει στα μάτια και ως Δήμαρχος και στο τέλος της θητείας του.

Ο συνδυασμός του οποίου έχει την τιμή να ηγείται, συγκροτείται χωρίς υπερβολή, από τους πλέον αξιόλογους δημότες, που και μπορούν και θέλουν να προσφέρουν στον τόπο. Παλαιοί, έμπειροι και δοκιμασμένοι στο Δήμο, μαζί με νέους και ηλικιακά και «αυτοδιοικητικά» από όλο το επαγγελματικό φάσμα, μεταξύ των οποίων και καταξιωμένοι επιστήμονες, αποτελούν την καλύτερη δυνατή εγγύηση, για μια αξιόπιστη, υπεύθυνη, παραγωγική και επιτυχημένη Δημοτική Αρχή.

Ο Πέτρος Κατσάρης μπορεί να μην έχει να επιδείξει περγαμηνές και καριέρες σε άλλους χώρους, έχει όμως να επιδείξει ανάλλογες, στα «χωράφια της Αυτοδιοίκησης» που έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά. Έχει «κολλήσει χιλιάδες ένσημα» ως τύποις μεν παράγοντας (Αντιδήμαρχος) για όλα τα χρόνια της θητείας της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, ουσιαστικά όμως ως εργάτης και σκαπανέας αυτής. Δίπλα σε κάθε δημότη, σε οποιοδήποτε πρόβλημα τον απασχολούσε, δίνοντας καθημερινά μάχες για να επιλύσει το δυνατόν περισσότερα από αυτά.

Ο Πέτρος Κατσάρης είναι ένας από εμάς, ο διπλανός, ο φίλος, ο συγχωριανός, ο δικός μας άνθρωπος χωρίς καμία έπαρση και αλαζονεία, «ανοιχτός» και προσιτός σε όλους. Είναι αυτός που θα ακούσει το πρόβλημά μας, τις υποδείξεις και προτάσεις μας για το Δήμο, για κάθε χωριό και κάθε οικισμό και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να δώσει λύσεις χωρίς εξαιρέσεις.

Είναι ο άνθρωπος που είχε και θα εξακολουθεί, είμαστε βέβαιοι γι’ αυτό, να έχει τις πόρτες του γραφείου του διάπλατα ανοιχτές. Χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς σε κανένα και για κανένα λόγο.

Ο Πέτρος Κατσάρης ως Δήμαρχος είναι βέβαιο ότι θα ασκήσει τα καθήκοντα του, αισθανόμενος υπηρέτης των δημοτών του, χωρίς να διακατέχεται από καμία αλαζονεία και έπαρση εξουσίας.
Για όλους τους προαναφερόμενους αλλά για χίλιους – μύριους ακόμη λόγους που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε, ψηφίζουμε όλοι οι δημότες του Δήμου Φιλιατών ως αυριανό Δήμαρχο, τον Πέτρο Κατσάρη και τον αξιολογότατο συνδυασμό του «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ».
Και είμαστε βέβαιοι προεκλογικά, είναι βέβαιο αυτό, ότι δεν θα μετανιώσουμε μετεκλογικά για την επιλογή μας.

«ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ»

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares