Η ΕΙΝΗ καταγγέλλει σοβαρή υποστελέχωση στα νοσοκομεία της Ηπείρου παρά τις νέες προκηρύξεις

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας ασκεί η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ), με αφορμή τη νέα προκήρυξη μόνιμων θέσεων ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ, υποστηρίζοντας ότι οι προβλεπόμενες προσλήψεις απέχουν σημαντικά από τις πραγματικές ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων.

Η ΕΙΝΗ αναγνωρίζει ότι η προκήρυξη των 1.131 θέσεων σε πανελλαδικό επίπεδο αποτελεί αναγκαία παρέμβαση, επισημαίνει ωστόσο ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υποστελέχωσης, καθώς τα κενά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας υπολογίζονται σε περίπου 6.000 θέσεις γιατρών.

Για τα νοσοκομεία της Ηπείρου και της Λευκάδας προβλέπονται συνολικά 56 νέες θέσεις, ενώ σύμφωνα με την Ένωση οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 200. Όπως τονίζεται, οι περισσότερες από τις προκηρυσσόμενες θέσεις καλύπτουν κυρίως αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις προηγούμενων ετών, χωρίς να ενισχύουν ουσιαστικά το υπάρχον δυναμικό.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου προκηρύχθηκαν 15 θέσεις, παρά το γεγονός ότι οι κενές οργανικές θέσεις αγγίζουν τις 100. Αντίστοιχα, στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» οι 10 θέσεις που προκηρύχθηκαν εκτιμάται ότι θα καλύψουν κυρίως αποχωρήσεις προσωπικού.

Για το Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Φιλιατών προβλέπονται οκτώ θέσεις, ωστόσο η Ένωση υποστηρίζει ότι τα προβλήματα υποστελέχωσης, ιδιαίτερα στην Παθολογική Κλινική, θα συνεχιστούν ακόμη και αν καλυφθούν όλες.

Στο Νοσοκομείο Άρτας προβλέπονται 10 θέσεις, ενώ τα κενά ξεπερνούν τα 30. Η ΕΙΝΗ επισημαίνει ότι αρκετές από τις θέσεις αυτές έχουν επαναπροκηρυχθεί στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα καταγγέλλει την αυξανόμενη χρήση ελαστικών μορφών εργασίας.

Ανησυχητική χαρακτηρίζεται και η κατάσταση στα νοσοκομεία Πρέβεζας και Λευκάδας. Στην Πρέβεζα προκηρύχθηκαν μόλις τέσσερις θέσεις, τη στιγμή που βασικές κλινικές λειτουργούν με οριακό προσωπικό, ενώ στη Λευκάδα οι εννέα θέσεις δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια.

Η ΕΙΝΗ προειδοποιεί ότι η συνεχιζόμενη έλλειψη προσωπικού οδηγεί σε υπερεφημέρευση, εντατικοποίηση της εργασίας και μετακινήσεις γιατρών μεταξύ νοσοκομείων, με επιπτώσεις τόσο στους υγειονομικούς όσο και στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας.

Κλείνοντας, ζητά μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση επικουρικών και συμβασιούχων, πλήρη κάλυψη των οργανικών θέσεων, αυξήσεις στις αποδοχές και ενίσχυση της δημόσιας χρηματοδότησης του ΕΣΥ, υπογραμμίζοντας ότι μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά η κρίση στελέχωσης στα δημόσια νοσοκομεία.

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares